NOVOSTI

HOMEOPATIJA I CIJEPLJENJE DJECE I ODRASLIH

Što su cjepiva i povijest cijepljenja

Cjepiva sadrže žive ili umrtvljene, neaktivne viruse i bakterije ili njihove dijelove i imunološki su lijekovi tj. antigeni koji se cijepljenjem unose u organizam radi izazivanja imunološke reakcije i stvaranja zaštitinih antitijela. Njihova svrha bi trebala biti prevencija od zaraznih bolesti.

Cjepiva sadrže i konzervanse i posebno je sporan tiomersal, koji sadrži etil živu koja može izazvati alergijsku reakciju na mjestu cijepljenja nakon 48 – 72 sata. Zbog opsežnog i čestog cijepljenja djece, tiomersal, smatra se, može biti toksičan i uzrokovati neurološka oštećenja kod djece.

Adjuvansi u cjepivima su tvari koje pojačavaju njihovu djelotvornost da bi se smanjila količina antigena virusa u dozama cjepiva.

Povijest cijepljenja seže još potkraj 18. stoljeća u Engleskoj. Kao početak cijepljenja u Hrvatskoj smatra se prvo cijepljenje protiv velikih boginja 1781. g.. Povijest obaveznog cijepljenja za pojedine viruse i bakterije Hrvatskoj se odvijala:
prvo cijepljenje protiv tuberkuloze ( BCG ) i difterije za određene naraštaje provedeno je 1948. g.
tetanus 1955.
pertusis 1959.
dječije paraliza ( poliomijelitis ) 1961.
ospice 1968.
rubeola 1975.
zaušnjaci 1976.
hepatitis B 1999.
Hemofilus influenca tip B 2002.

Koliko su cjepiva pomogla u suzbijanju nekih od navedenih bolesti ili su utjecali bolji životni i higijenski uvjeti i općenito zdravlje stanovništva moglo bi se raspravljati. Difterija i poliomijelitis smatraju se iskorijenjenim, značajno je smanjen broj oboljevanja od pertusisa, tetanusa, zaušnjaka, ospica i rubeole. Usprkos cijepljenju protiv tuberkuloze, u Hrvatskoj godišnje oboli oko 1500 ljudi? U cijelom svijetu umre čak oko 4 miliona ljudi!

Kontraindikacije za cijepljenje su:
akutne infekcije i febrilna stanja
trudnoća
slabost imuniteta, imunodeficijencija
stanja nakon operativnih zahvata
progresivne neurološke bolesti i općenito neurološka osjetljivost
dokazana osjetljivost na sastojke cjepiva

KALENDAR OBAVEZNOG CIJEPLJENJA U HRVATSKOJ U 2014. GODINI

Koliko je cijepljenje kod nas opsežno i koliko je način na koji se provodi agresivan, posebno u prvoj godini života, govori sljedeći pregled.

Novorođenčad: BCG vakcinacija ( protiv tuberkuloze ) + hepatitis B

S navršena dva mjeseca života: Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib - protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano) + HEPATITIS B. Tzv. „5u1“

Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DtaP-IPV-Hib - protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano)

Nakon 2 mjeseca (8 tjedana): Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib + -protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), H. influenzae tipa B i dječje paralize (inaktivirano) + HEPATITIS B. Tzv. „5u1“

2. godina života:- po navršenih 12 mjeseci života OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU) - Kombinirano cjepivo DTaP-IPV-Hib ( 6-12 mjeseci nakon treće doze DTaP-IPV-Hib)

6. godina života: DI-TE-PER acelularno

I. razred osnovne škole :OSPICE-ZAUŠNJACI-RUBEOLA (MO-PA-RU) (ili prilikom upisa) DI-TE pro adultis ( Difterija, tetanus, formulacija za starije od 6 godina ) + POLIO (IPV)

VI. razred osnovne škole: HEPATITIS B: 2 puta s razmakom od mjesec dana i treći puta pet mjeseci nakon druge doze

VIII razred osnovne škole: DI-TE pro adultis ( Difterija, tetanus, formulacija za starije od 6 godina ) + POLIO (IPV)

Završni razred srednjih škola, s 19 godina: DI-TE pro adultis

Nakon navršenih 60 godina života: ANA-TE – protiv tetanusa

Neobavezna cijepljenja:
Hepatitis A
Krpeljni meningoencefalitis
Streptococcus pneumonie
Vodene kozice
Priorix ( MoPaRu)
Gripa
HPV virus ( Cervarix i Gardasil)


HOMEOPATIJA I CIJEPLJENJE DJECE I ODRASLIH

O svrhi i potrebi "obaveznog i neobaveznog " cijepljenja djece i odraslih vode se rasprave između liječnika raznih usmjerenja.
Posebno kada je riječ o cijepljenju djece u zapadnom svijetu gdje se smatra da su iskorijenjeni glad i pothranjenost djece?, i gdje su dosegnuti prihvatljvi higijenski standardi.
Također, opasnost od masovnih epidemija je minimalna, gdje je upitno da li su samo cjepiva bitno na to utjecala ili bolji uvjeti i životni standard. U siromašnim zemljama gdje su djeca pothranjena i žive u nehigijenskim uvjetima, radi sprečavanja širenja zaraze postoji još uvijek opravdanost za cijepljenja protiv dječjih bolesti koje su u razvijenom svijetu gotovo potpuno iskorijenjene. I kada se pojavi zaraza neznatnog broja ljudi u Europi ili Americi, uglavnom su virusi i bakterije prenesene iz drugih dijelova svijeta.
Kako se čini da je dobivena bitka sa zaraznim bolestima protiv kojih se cijepi već i treća generacija djece u jednoj obitelji ( roditelji, djeca i unuci ) kao difterija, pertusis, zaušnjaci, ospice ... iz tog razloga je upitna i potreba cijepljenja svake generacije i budućih generacije protiv istih.
S druge strane, pojavljuju se novi, stari virusi gripa ( ptičija, ...), HPV, hepatitis C, AIDS ... i baketrije E. Colli, Clamidia, Trichomonas, Helicobacter koji su dosta rašireni u zapadnom svijetu i sve masovnije uzrokuju akutne infekcije i kronična oboljenja.
Ili ipak nije riječ o virusima i baketrijama, već o "životnim uvjetima" koji pogoduju da je neki virus ili bakterija upravo aktivan / aktivna u nekoj zajednici, nekom vremenu i podneblju. Smatra se da svaka kraća i dulja civilizacisjka epoha ima svoje "prokletstvo i mitove" i također, u zajednici "žrtvenu grupu" u kojoj pojedinci postaju skloni zaraznim bolestima.
Napr. potkraj 20. stoljeća u zapadnim svijetu je AIDS više raširen među " homoseksualcima i društveno prosperitetnim muškarcima ", dok je glavni problem izmakao kontroli u siromašnoj Africi. Specifično je da se ove bolesti najčešće šire među " društveno najslabijim i najmoćnijim slojevima ".
Napisani su vrhnski nemedicinski romani koji točno opisuju "psihu, pulsiranje i ponašanje" zaraznih bolesti kao Kuga od Albert Camus, Magus od Valeri Evangelista ...

Homeopatsko gledanje na utjecaje virusa i bakterija na generacijsku ( ... praroditelji, djedovi, roditelji, djeca, unuci ... ), razvojnu genetiku i podložnost svake obitelji na razvoj određenih bolesti je specifičan. Razlikuju se mijazmi koji ukazuju na povijest određenih zaraznih, prenosivih bolesti prethodnih generacija koje se odražavaju u fizionomiji, ponašanju i općenito cjelovitoj emotivno-mentalnoj i fizičkoj slici budućih generacija. Čak se i u Bibliji spominje " očevi jedu kiselo grožđe, djeci trnu zubi".

Psorični mijazam ima u podlozi psoru ( površinski, kožni simptomi, svrbež, nemoć i inertnost ... ), sikotički mijazam gonoreju ( sluznice, alergije, upale, urino- genitlani dio, bubrenje, ciste, ... posesivnost, navezanost, gomilanje i skupljanje, stalne želje i nemogućnost postizanja zadovoljstva ), sifilitični sifilis ( zahvaća limfu, krv, kosti, degenerativne promjene na tkivima, destrukcija i autodestrukcija ), ( smatra se također da osobe s AIDS-om također imaju jednu vrstu sifilisa, ili kombinaciju s tuberkulozom, koja još uvijek raširena i smrtonosna u svijetu? ), tuberkulinski tuberculinum ( povijest upale pluća i respiratornog trakta, slaba absorpcija hrane i slabost fizičke konstitucije, osjetljivost, nestabilnost i iritabilnost, maštanje, euforija ... ), karcinozinski karcinom ( povijest tumora u obitelji, trpljenje i prihvaćanje stanja, slabost i niska životna energija..., nedostatak želje za životom )
Suvremene homeopate i sve otvorene i dobronamjerne istraživače raznih umjerenja trebalo bi potaknuti na istraživanje bitnih uzroka i uvjeta nastanka suvremenih bolesti.
Ne tragati samo za direktnim "krivcima i uzročnicima ( virusi i bakterije )", već što je to u modernom načinu života ( u logističkom smislu od prehrane, utjecaj moderne tehnologije na stanovanje, učenje, prijevoz ... ) zatim naše opsesije, strahovi, fobije i mitovi koji nas čine prijemčivim na ove bolesti.
S obzirom da svaka osoba ima u sebi karakteristike svih mijazama i obično jedan dominantan aspekt, članovi iz različitih obitelji i pojedinci biti će različito podložni na utjecaj različitih virusa i bakterija.
Također, ako su već 2 ili već i treća generacija ( roditelji, djeca i unuci ) za redom prošle ista cijepljenja postavlja se pitanje potrebe ponovnog cijepljenja svake generacije na iste viruse i bakterije?.
Pojedini neurološki simptomi i "neobičnosti" u ponašanju kao hiperaktivnost i autizam, nerazvijen govor, zatim podložnost na autoimune i komplicirane bolesti kao dijabetes, multipla skleroza kod mlađih osoba, bolesti limfnog sustava, reumatoidni artritis kod djece ... tumače se upravo opsežnim cijepljenjem?
Pojedine dječje konstitucije su posebno osjetljive.
Mercurius dijete koje je u svojoj prirodi živahno i nemirno, može reakciju na cjepivo izražavati kroz hiperaktivno ponašanje i manjak koncentracije.
Phosphorus i Calcium phosphoricum djeca koja su živahna, ali i osjetljiva i nježna u isto vrijeme i zbog osjetljivosti psihe i fizičke konstitucije mogu postati slaba i osjetljiva, podložna za razvoj bolesti dišnog sustava bronhitis ili astma.
Dijete Silicea konstitucije iracionalno izažava strah i odbija igle i cijepljenja doživljava kao jedno onečišćenje organizma.

Zato je bitno prepoznati spremnost djeteta na cijepljenje kako bi se izbjegle i ublažile psihičke i fizičke posljedice cijepljanja.
Najprije dijete mora biti zdravo i bez trenutnih bakterijskih i virusnih akutnih upala.
Djece slabe tjelesne i psihičke konstitucije morala bi se prethodno pripremati i ojačati konstituciju i imunitet.

Homeopatija ima odgovore na ova probleme jer:

♦ prepoznaje emotivno-mentalnu i fizičku konstituciju djeteta i homeopat je dužan upozoriti roditelja na specifičnu osjetljivost i moguće posljedice usljed opsežnog ( kombinacije cjepiva odjednom kao "5u1" i učestalog cijepljenja ( kao kod nas djeca s 2, 4 i 6 mjeseca života bi trebala proći koktele cjepiva!, dok su zakoni i praksa u drugim europskim državama liberalniji i djeca se cijepe u daleko blažem obliku )

♦ novorođenčad i djeca slabe konstitucije, djeca koja su u prvim danima i mjesecima života oboljevala o infektivnih upala kao mononukleoza, herpes zoster ..., zatim upale respiratornog, probavnog i urinarnog trakta; djeca čiji su imunitet i zdravlje zbog toga oslabljeni, potrebno je prethodno liječiti i ojačati imunitet i konstituciju

♦ ako je majka u trudnoći imala neke komplikacije i uzimala određene lijekove za održavanje trudnoće, ili je uzimala neke druge konvencionalne terapije kao kod dijabetesa, ili neke druge hormonske terapije, ako je majka imala povijest HPV-a?, također u liječenju neplodnosti, stimulacija lijekovima može se odraziti na dijete; zatim, ako je jedan od roditelja imao virusni meningitis, prije začeća djeta i druge infektivne bolesti koje se mogu odraziti na plod

♦ neurorizičnu djecu treba posebno pripremati i prethodno liječiti ciljanim neurološkim terapija ako je riječ o epilepsiji, problemima motorike i tonusa mišića, nerazvijen govor, ponašanje ili nekoj drugoj neurološkoj slabosti

♦ homeopatske terapije pomažu za ublažavanje lokalne reakcije ( oteknuće, crvenilo, bol i svrbež, utrnjenje ruke i sl ... ) na mjestu cijepljenja kao apis, belladonna, hepar sulfuris, arnica ..., i posebno za eliminaciju šetenih sastojaka cjepiva i prevenciju mogućnih nuspojava i posljedica neposredno nakon i tjednima i mjesecima poslije cijepljenja kao sulfur, thuja, silicea ...

♦ nakon cijepljenja potrebno je kod djeteta pratiti ponašanje, svjesnost, govor, motoriku; zatim osjetljivost na prehlade, grlobolje, uhobolje, alergije, promjene na koži, stolica i drugopovratak30. 01. 2014.     19:27:50

HOMEOPATIJA I CIJEPLJENJE DJECE I ODRASLIH
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2021. Homeopatsko savjetovalište