NOVOSTI

RESPIRATORNE ALERGIJE I FITOTERAPIJA

Fitoterapija kao pradavni, najprirodniji i najraširenij načina liječnja dobiva i danas na važnosti. U svakom podneblju rastu ljekovite biljke i drveće o čijoj se ljekovitosti tradicijski prenose znanja, i uzimaju se kao čajevi, u vidu praha, kao hrana i začini, primijenjuju se u vidu ulja i uljnih pripravaka kao aromaterapija za oralnu uporabu, inhalacije, kupke, masaže, kozmetiku i mirise u prostorima. U fitoterapiju ubrajaju se i lijekovi dobiveni od ljekovitih sastojaka nekih gljiva i posebnih skupina algi. Spajanjem kultura od ranije i posebno danas je moguće nabaviti sve što je biljno i ljekovito iz bilo kojeg dijela svijeta. Objedinjujući stara i nova znanja, moderne tvornice naprednim metodama mogu izolirati najljekovitije sastojke i proizvode ih u standardiziranim koncentracijama i oblicima u vidu tekućina, kapsula, tableta, praha, ulja, krema i gelova, sprejeva, vaginaleta, u kombinacijama s probioticima ... Zbog jednostavnog uzimanja, postaju podjednako praktični kao i drugi lijekovi. Najvažnije da su zaista učinkoviti s vrlo malo nus pojava, ako se terapija prepisuje individualno i ako fitoterapeut promatra cijelo stanje kod pacijenta od trenutnih simptoma, imunitet i druga oboljanja, emotivno mentalno stanje, kao i životni stil i navike, i način prehrane. U svakom slučaju preporučuje se razgovor s fitoterapeutom za odabir lijeka/ova i terapije, i zbog opreza ako pacijenti istovremeno uzimaju konvencionalne i druge lijekove. Fitoterapija se može uzimati uskađeno i kombinirano s probioticima, s homeopatijom, mikronutriticijom i drugim prirodnim metodama liječanja.

Alergija i fitoterapija

Sve prirodne metode liječenja imaju posebnost da ih se preporučuje u stanjima bez simptoma da bi izbjeglo ponavljanje bolesti ili ublažili simptomi. Tako i u liječenju alergija dosta se može napraviti prethodno na dektosikaciji, uravnoteženju imuniteta, liječenju drugih oboljenja i općem oporavaku. Za detoksikaciju jetre učinkoviti su sikavica, crna rotkva, artičoka,čičak, maslačak, diuretski djeluju kopriva korijen, suručica, preslica, breza, za imunitet pomoći će ehinacea, crni ribiz, crni kim, sladić, bazga, kopriva zelen, kod fizičkog umora ginseng, crni ribiz, kopriva zelen, za mentalni oporavak ružičasti žednjak, guarana, melisa, glog, gospina trava, odoljen, pasiflora, grifonia ... individualno i ovisno o stanju. U svakom slučaju preporučuje se razgovor s fitoterapeutom ili iskusnijim ljekarnikom za savjet i odabir lijeka i terapije i zbog opreza ako pacijenti istovremeno uzimaju konvencionalne i druge lijekove za alergiju . Fitoterapija se može uzimati kombinirano s probioticima, s homeopatijom i drugim prirodnim metodama liječanja. Organizam koji je na ovaj način pripremljen i ojačan prije perioda same alergije, imatće daleko blaže alergijske simptome u prvoj sezoni ili će potpuno promijeniti reakciju vlastitog imunite odmah ili u narednom periodu.

Respiratorne i alergija na ambroziju

Mnogi samo uz direktnu izloženost alergenu osjete blaže simptome kao prolaznu i blagu iritaciju očiju, svrbež u nosnicima i blaže kihanje i zbog toga ne trebaju posebna liječenja. Mogu uzeti odgovarajući lijek da spriječe razvoj simptoma.
Osobe koje ipak imaju višegodišnju, ponavljajuću i intenzivnu alergiju na pelud ambrozije sa strahom očekuju osmi mjesec i pojavu prvih simptoma kao intenzivno kihanje, naticanje, crvenilo i svrbež očiju što se kasnije pretvara u jaču sekretornu upalu sinusa, ušiju i gornjih dišnih putova, nadražajno i iscrpljujuće kašljanje, pritisak u prsima i otežano disanje, astmu. Zbog tjednima otežanog disanja , glavobolje i bolova u grlu i prsištu osjećaju se vrlo loše i iscrpljeno.

Posebno su podložne i osjetljive osobe koje obično imaju druga oboljenja i slabosti:

1) Osobe koje pate od kroničnih i neizliječenih bakterijskih i virusniih infekcija gornjih i donjih dišnih putova i općenito respiratorne osjetljivosti kao kronične upale sinusa ( oticanje i zadebljanje sluznice, polipi, ciste ), česti bronhitisi i upale pluća, osjetljivost mandula i ponavljajuće streptotokne angine, skolonost čestim prehladama. Ovi pacijenti obično tijekom cijele godine osjećaju blaže simptome koji se samo tijekom perioda alergije dodatno pojačavaju i kompliciraju cijelo stanje. Konstatno imaju tegobe nedostatnog i otežanog disanja zbog naticanja gornjih i donjih dišnih sluznica, pate od glabovolja, loše se i umorno osjećaju i vrlo često pate od nesanice i nemirnog spavanja. Većina opisanih stanja u podlozi imaju neizliječene bakterijske i virusne upale, koje ako se ne liječe na vrijeme, i usljed pretjeranog liječenja antibioticima i korikosteroidima, mogu potisnuti simptome i na druge organe koža ( kožna alergija i dermitis ), probavni trakt, zglobovi ( reumatodini artitis, artroza ), bubrezi. Može se reći da naša djeca prilično rano razviju vrlo složene respiratorne i kožne alergijske simptome i bolesti, i potrebno im je pronaći uzroke. Analiziraju se sve okolnosti od začeća, trudnoće, poroda i rani razvoj djeteta i obično su to emotivne traume, ali i ozbiljne bakterijske i virusne infekcije kod majke u samoj trudnoći ( streptokok, HPV, ... ) i kod poroda, i vrlo rano opsežno, zakonski propisano cijepljenje. Ako se ne liječe na pravi način, s godinama alergije mogu postati vrlo neugodna i složena stanja cijelog organizma.

2) Osobe koje pate od opće slabosti i slabosti imuniteta, anemije, kao posljedica autoimunih i drugih oboljenja i iscrpljivanja organizma.

3) Dugotrajna mentalna slabost i iscrpljenost, emotivna proživljavanja i stres mogu biti ključni pokretači ovih simptoma.

4) ili su ekstremno izloženi prirodnim, nutritivnim, kemijskim i drugim vrstama alergena

Preporučuje se blažu alergiju započeti liječiti već kod prvih simptoma. Fitoterapija se pokazala kao uspješna i sveprisutnija pomoć kod većine akutnih stanja. Posebno osobe koje imaju dobra iskustva u liječenju, vrlo rado se obraćaju za savjet i kada su alergije u pitanju.

Inhalacija poznatim eteričnim uljima eukaliptusa, bora, čempresa, kajeputa, ružmarina, lavande je najjednostavnija i najčešća prva pomoć za ublažavanje curenja iz nosa, kihanja, teškog disanja i kašljanja. Bitno je da se eterično ulje dodaje 1- 2 kapi postepeno u inhalator i inhalira 1-2 minute, dnevno se može ponoviti 4-5 puta. Osobe koje inače imaju tegobe otežanog disanja i gušenja, kod astme, obstruktivne plućne bolesti moraju potražiti savjet od stručne osobe. Za crvenilo i svrbež očiju i naotečenost pomoći će ispiranje i oblozi od čaja kamilice. Ugođaj osvježenja i opuštanja u prostorima će stvoriti i eterična ulja u difuzerima.

Kod pojave alergije pomoći će i aromaterapija u vidu masaže glave, prsišta i cijelog tijela. Alergija je vrlo neugodno isukstvo za alergičnu osobu, i kod kompliciranih stanja dolazi do psihofizičkog umora i iscrpljenosti. Zato, odabir ulja i masažu treba prepustiti osobi koja poznaje i ima iskustva u aromaterapiji i poznaje cijelo stanje alergične osobe.

Danas u ponudi imamo standardizirane lijekove u vidu tekućina, tableta, kapsula, sprejeva, krema i gelova koji se mogu nabaviti u našim ljekarnama. Prednost im je praktičnost i učinkovitost ako se terapija započne uzimati pravovremeno i u ispravnim dnevnim dozama.
Najpoznatiji biljni ekstrakti koji pomažu u ublažavanju simptoma su crni ribiz, uskolisni trputac, bazga, sladić, ružmarin, bijeli bor, čempres ...

Crni ribiz ( ekstrakt lista ) kao modulator imuniteta inhibira lučenje histamina i regulira sintezu kortizola, je vrlo učinkovit pojedinačno ili u kombinaciji s drugim biljakama. Može ga se nabaviti u vidu tekućine i tabletica.

Uskolisni trputac ( ekstrakat lista ) poznato je da djeluje kao antihistaminik, protuupalno, antiinfektivno i kao antitusik za ublažavanje suhog kašljanja, ublažava svrbež očiju, također kao magistralni pripravak u vidu tekućine i kao tablete.

Ružmarinska kiselina dobivena iz ružmarina dokazano ublažuje simptome alergijskog rinitisa.

Bazga ( ekstrakt ploda ) također djeluje protualergijski, sprečava stvaranje sluzi, protuvirusno i kao imunomodulator. Bez bojazni se može davati maloj djeci koja su posebno alergijski osjetljiva zbog još nezrelog imuniteta.

Sladić ( ekstrakt korijena ) pokazuje posebna svojstva i djelovanje kao imunomodulator urođenog i stečenog imuniteta jer regulira rad nadbubrežnih žlijezda, i zato je bitan u liječenju alergija i autoimunih bolesti. Kao magistralni pripravak ili tablete, pojedinačno ili u kombinaciji s drugim lijekovima pomaže kod težih alergijskih i respiratornih upala, kašljanja, astme, upale sinusa, nadražajnosti i crvenila očiju.

Bijeli bor je poznat kao pouzdan lijek za ublažavanje produktivnog kašljanja i pomaže kod već iskompiciranih alergisjkih i virusnih stanja.

Dodatno i ovisno o cijelom stanju i jačini simptoma, kao i drugim respiratornim bolestima kao što je astma i kronične upale sinusa, zatim oboljenje mandula, upale uha mogu se uključiti i drugi korisni lijekovi kao ekstrakt kurkume ( korijen ) koja djeluju na oporavak jetre i crijeva, i protuupalno, ekstrakt dezmodiuma (list ) koji djeluje na jetru i pomaže kod probavnih, kožnih i respiratornih alergija posebno kod osoba s astmom. Probrani probiotici za oporavak i uravnoteženje probavnih bakterija, kvercetin, vitamini C i D3, magnezij, željezo, cink, selenium i drugi mikronutritivni lijekovi, zajedno s fitoterapijom mogu kod slabih osoba poboljšati cijelo stanje organizma i spriječiti najteže alergijske simptome.

povratak30. 08. 2017.     12:00:19

RESPIRATORNE ALERGIJE I FITOTERAPIJA
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2021. Homeopatsko savjetovalište