ŽENSKO ZDRAVLJE

PREDMENOPAUZA

Karakterizira niz fizičkih i emotivno mentalnih promjena koje nastupaju puno prije nego žena konačno stupi u menopauzu. Promjene nastupaju već oko 40- te godine i mogu trajati do ulaska u 50-te. Kod većine žena nastupa oko 47 godine i traje 4- 5 godina.

Predmenopauza se obično povezuje s niz prepoznatljivih simptoma - nepravilno krvarenje, valunzi, vaginalna i suhoća kože i općenito sluznica, smanjeni libido, nestabilno raspoloženje, depresija, poremećaj spavanja, oslabljeno pamćenje, ispadanje kose i s druge strane dlakavost lica, debljanje, palpitacije, glavobolje, mučnine, osjetljivost urinarnog strakta, početak osteoporoze i drugih oboljenja.
Svaka žena proživljava svoje individualne promjene i simptome i može se reći da je svaka žena na svoj način osjeća. Kod nekih su izraženi samo blaži simptomi ili samo promjene u menstrualnom krvarenju, kod drugih će se simptomi i njihov intenzitet izmjenjivati, neke opet proživljavaju iznimno težak period života.

Prepoznaje se po sljedećem:
♦ po skraćivanju menstrualnog ciklusa od menstruacije do menstruacije, jer se skraćuje prva folikularna faza;
♦ izostanak ovulacija i postepeno snižavanje razine progesterona;
♦ povećana razina folikul stimulirajućeg hormona ( FSH ) u odnosu na razinu luteinskog je znak reproduktivnog starenja; FSH je naviši 1 – 3 godine od zadnje menstruacije i to 10 – 20 x
♦ razine estradiola, progesterona i testosterona se naglo smanjuju;
♦ iako se razine hormona smanjuju, razine estrogene su obično snižene tek 6 mjeseci do 1 godinu prije početka prave menoapuze; ipak ove razine ne omogućuju stvaranje dovoljno sloja da bi žena dobila menstruaciju; prije same menopauze razine estrogena se su vrlo visoke ( znaju biti i dvostruke u odnosu na vrijednosti dok žena imala redovitu menstruaciju ) - zatim naglo opadaju;

Nepravilno krvarenje se može pokazati kao učestalije ili rjeđe, naglo i preobilno ili oskudnije, produženo ili skraćeno, naglo prekidanje... Posebno su neugodna preobilna krvarenja kao posljedica zadebljanja maternice, i posebno ako se na kraju moraju provesti vrlo neugodne kiretaže. U regulaciji krvarenja prepisuje niz lijekova calcium carbonicum, phosphorus, natrium muriaticum, lachesis, kreosotum i drugi ovisno o cijeloj slici simptoma i stanja pacijentice.
Navale vrućine i znojenja - kod nekih žena nastupaju vrlo rano i prije pojave promjena u menstrualnom krvarenju, kod drugih nastupaju s tim promjenama, kod nekih žena se izmjenjuju faze sa i bez ovih simptoma. Neke doživljavaju topla znojenja i pate od nedostatka zraka; druge pak prolaze hladna preznojavanja i čak zimicu. Preporučuje se izbjegavanje slane i začinjene hrane, gaziranih pića, slatkiša, alkohola, te neugodnih situacija i stresova. Žene s više tjelesne masnoće znaju imati manje izražene simptome od mršavijih žena.

Pred i menopauzu obilježava niz neugodnih promjena u funkcioniraju žene. Zbog manjka estrogena javlja se vaginalna suhoća i atrofija, osjetljivost i iritacija, zbog povišenog pH izraženija je osjetljivost na vaginalne i urinarne infekcijame, zbog toga osjećaju fizičke nelagode i zaziru od spolnih odnosa, pate od tegoba s uriniranjem i inkontinecijom. Zbog svih navedenih i često vrlo nelagodnih promjena, te onih u fizičkom izgledu kao suhoća kože, bore i starenje ( uz manjak estrogena vezuje se manjak kolagena ), dlakavost i pigmentacija lica ( pojava tamnih točkica i fleka ) žene obično pate od nesigurnosti u sebe i svoj fizički izgled, depresije, tmurnih raspoloženja ili su s druge strane napete i nervoze ili vrlo nestabilnog raspoložena, mogu postati ljubomorne, osjećaju nedostatak seksualne želje i izbjegavaju odnose .
Homeopatsko liječenje učinkovito ublažuje ove vrlo neugodne fizičke simptome. Prvenstveno pomaže da se žena suoči s tim i što lagodnije prebrodi sva neugodna raspoloženja i moguće strahove. Poznati su mi slučajevi pojave opsesivnih strahova, ali i početaka vrlo neugodnih neuroloških oboljenja kao Parkinsonove bolesti baš u ovom periodu, što sve zahtijeva da se razmotre svi simptomi i njihov intenzitet. Nekoliko je bitnih lijekova kao sepia, cimicifuga, lachesis, calcarea carbonica, pulsatilla, sulfur, fucus versicolosus, graphites, te niz drugih ovisno o individualnim simptomima.

Pored uzimanja lijekova preporučuje se i uzimanje prirodnih izvora hormona – posebno fitoestrogena i progesterona. Mnoge biljke u našoj prehrani sadrže sadrže mikro nutriente koji oponašaju djelovanje naših hormona. Izoflavoni ( špinat, voće, grah, crvena djetelina, soja ), flavoni ( grah, zeleno povrće, voće i orasi ), cumarini ( kupus, špinat, sladić, hmelj ), lignanti ( povrće, voće, orasi, sjemenke, posebno sjemenke lana ). Izoflavoni su posebno bitni jer imaju sličnu strukturu kao endogeni spolni hormon steriodal, veže se na receptore estrogena ( time se smanjuje razina estrogena tj. djeluje kao regulator estrogena ) i oponaša djelovanje estrogena u centralnom nervnom i krvožilnom sustavu, ali bez stimulacije maternice i dojki; u menopauzi s druge strane, izoflavoni ublažuju simptome i smanjuju predispoziciju za pojavu osteoporoze, oboljenja krvnih žila, karcinoma dojki i maternice.


povratak28. 05. 2012.     09:51:08

PREDMENOPAUZA
JADIZAJNSTUDIO \ ZOKIDIZAJN
© 2012. - 2018. Homeopatsko savjetovalište